Kamado BBQ kopen? Lees alle tips voor kamado barbecues.

kamado bbq voordelen

Kamado barbecues

De Kamado bbq wordt ook wel keramische bbq genoemd. Het is een speciale soort houtskoolbarbecue. Hij is uniek omdat hij gebaseerd is op een eeuwenoude kooktechniek genaamd Kamado. Deze techniek kwam oorspronkelijk uit Japan. Het houd in dat het eten in een keramische of klei oven wordt klaargemaakt.

In dit artikel zien we de voordelen van de keramische kamado bbq. Ook geven we uitgebreide informatie over de twee populairste kamado bbq merken namelijk The Bastard en de Big Green Egg. Wat is de beste manier om de kamado barbecues te gebruiken? Je zult ook meer over de vele bbq accessoires te weten komen. Deze zijn nodig voor de verschillende gerechten die je kunt klaarmaken met de bbq.

Wat is een Kamado bbq?

Een kamado bbq bestaat uit een dikke keramiek kuip en een deksel wat ook is gemaakt van keramiek. Deze keramiek wordt op een heel hoge temperatuur gebakken (1150-1300 graden Celsius). Hierdoor is hij zeer slijtvast. Een kamado bbq gaat daarom vaak jarenlang mee.

Bepaalde kamados hebben een Nederlands design en ze hebben een eeuwenoude vorm van koken gemoderniseerd. Dit alles terwijl ze de isolerende eigenschappen en de aantal voordelen van deze originele kamado techniek hebben gepreserveerd.

Ze zijn gemaakt uit top kwaliteit materialen waardoor ze bestendig zijn tegen zeer hoge temperaturen. Door de opbouw en vorm van de kamado bbq heb jij volle controle over de temperatuur. Deze ideale temperatuurbeheersing komt door twee luchtroosters. Aan de bovenkant van de deksel hebben we de luchtuitlaat. De luchtinlaat vind je aan de onderzijde. Ze zijn verstelbaar zodat jij de bbq te allen tijde op het perfecte temperatuur kunt houden. Hoe meer lucht je van beneden doorlaat, hoe warmer het wordt.

De zeer stabiele luchtcirculatie waarvoor de kamado bekende staat, komt door de ovale vorm. Deze vorm en materialen werken samen om zoveel mogelijk vocht binnen te houden. Dit zorgt voor heel sappige en smaakvolle gerechten. De temperatuur van buiten heeft vanwege de dikke wand heel weinig invloed op de barbecue. Zo kun je de hele jaar door lekker grillen, dus ook in de winter. Naast direct of indirect grillen is hij ook geschikt voor: roken met rookhout, stomen, bakken(klei oven) en slow cooking.

Voordelen van de Kamado keramische barbecue

Een bekende voordeel van een keramische bbq is dat hij de hitte heel goed en lang kunt vasthouden. De temperatuur zal niet aan het schommelen zijn. Dus hij geeft een stabiele gelijkmatige hitte aan het gerecht wat jij aan het bereiden bent. Verder is het heel zuinig met de houtskool.

Een normale Weber houtskoolbarbecue kan vaak de warmte niet zo goed vasthouden. Waardoor je heel vaak de houtskool moet aanvullen terwijl je aan het barbecueën bent. Dat klinkt niet als een te groot probleem maar dit is heel handig bij het roken of slow cooking. Zulke sessies kunnen urenlang duren. Met de efficiëntie van de Kamado hoef je de houtskool tijdens de lange sessies niet aan te vullen. Hierdoor heb je meer tijd om door te brengen met de familie.

Er is heel weinig wat je niet kunt klaarmaken in de kamado bbq. Met de juiste accessoires kun je alles perfect bereiden. De kamados zijn bekend door hun veelzijdigheid. Naast weinig hitte verlies heb je ook minder vocht. Niemand vindt het fijn om heel lang bezig te zijn met het bereiden van een stuk vlees, om later op te merken dat het toch te droog is. Een kamado is de beste manier om dit te voorkomen. De vocht retentie zal altijd voor sappig vlees zorgen.

Door het robuuste keramische materiaal waaruit hij is gemaakt kan hij een lange tijd meegaan. Het is ook belangrijk dat je de barbecue goed verzorgd.

Een andere voordeel is dat een kamado bbq zeer gemakkelijk is om schoon te maken. De kamado maakt in principe zichzelf schoon. Je steekt hem aan en maakt het dicht met de deksel. Door de hoge temperatuur brand alles van de keramiek af.

Het koken op een kamado buitenkeuken geeft je eten een indrukwekkende smaak. Het is net alsof ieder volgende gerecht beter is dan de laatste. Hoe meer je erin barbecued, hoe meer smaak hij vasthoud. Je kunt het vergelijken met een oude rokerij die altijd een heel goede smaak geeft aan de eten. De kamados zijn leverbaar in verschillende formaten en daarom geschikt voor verschillende groepen personen. Van professionele chefs tot de hobbyisten en enthousiastelingen.

The Bastard

Deze bbq is het meest naturale en smaakvolle manier om de oude kooktechnieken te beoefenen. Dit gebeurt dan wel op een heel mooie moderne en efficiënte manier. HIj doet het heel innovatief met het oude vorm van koken als basis. Ideaal voor slow cooking, warm of koud roken. Je kunt hem ook gebruiken als een steenoven voor een authentieke Italiaanse pizza. De perfecte bbq voor buiten koken, want de weer zal geen invloed op hebben.

De Nederlandse ontwerpers van The Bastard weten dat er een goede balans tussen vorm en functie moet zijn. Het design van de zwarte The Bastard bbq is een goed voorbeeld. Hij wordt gemaakt van de beste materialen. Ook is het simpel te gebruiken. Deze kamado bestaat uit topkwaliteit industrieel keramiek. Ook de andere onderdelen en accessoires zijn van de beste kwalitiet. Hierdoor is het bestendig tegen zeer hoge temperaturen. Bepaalde delen worden bespoten met powder coating voor de maximale duurzaamheid.

Er zijn verschillende groottes waaruit je kunt kiezen bij het kopen van deze The Bastard kamado. Namelijk: compact, medium en large. De compact model is de kleinste en het makkelijkste om te verplaatsen. Perfect voor een kleine groep van ongeveer twee tot vier personen.

Met de medium versie kun je overheerlijke gerechten klaarmaken voor een groep van acht tot tien mensen. De large is dan de grootste model. Geschikt voor de grotere groepen. Er is heel weinig wat je niet kunt doen met deze kamados. De kooktechnieken die je kunt uitoefenen zijn bijna eindeloos.

Big Green Egg

Big Green Egg is de grootste producent en distributeur van top kwaliteit kamados. Een Big Green Egg heeft de vorm van een ei. Bij het kopen van deze bbq krijg je een levenslange garantie. Dit merk staat wereldwijd bekend als de best-in-class kamado houtskool grill fabrikant. Al veertig jaren lang is het merk bezig met het optimaliseren van de kamado barbecue technieken. Het is een van het meest veelzijdige, efficientste kamado ter wereld. Het ei is makkelijk te gebruiken. Ze zijn wereldwijd populair geworden hierdoor.

Je kunt kiezen uit verschillende groottes van mini tot 2XL. Je hebt in totaal zeven groottes namelijk de: mini, minimax, small, medium, large, XL en 2XL. Alle barbecues van deze merk komen in de kenmerkende groene kleur. Er zijn veel voorkomende accessoires van deze merk met leuke namen. Dit zijn de ConvEGGtor, pizzastone en EGG nest.

De ConvEGGtor is een keramische inzetstuk. Hij werd speciaal ontworpen voor het koken met een indirecte warmte. Dit inzetstuk is nodig om dit proces te vergemakkelijken. De pizza stone is ook een inzetstuk van keramiek. Maar het doel hiervan is om het mogelijk te maken om pizza’s, koekjes of brood te bakken. De EGG nest is een must als je de bbq vaak wilt verplaatsen. Het is een metalen frame of houder voor de ei. Deze accessoire heeft wieltjes om het transporteren te vergemakkelijken.

Top accessoires voor de Kamado bbq

Grill accessoires zijn nodig om het beste uit je kamado te halen. Bij Echtebbq.nl vind je een ruim assortiment aan bbq accessoires. Er zijn vleesthermometers om altijd de temperatuur in de gaten te houden.

Gietijzeren roosters waarmee je met de juiste configuratie van alles kunt doen. Er zijn onderstellen voor de transport, afdekhoezen, zij-tafels en nog veel andere barbecue accessoires.

Geef een reactie

Online BBQ bestellen